Conservació i Restauració

Des de l’any 2011 hem dut a terme gran quantitat de treballs de restauració, molts d’ells amb col·laboració amb altres empreses i/o institucions.
Manipulem tant materials procedents de jaciments com les antiguitats de les cases.

 • Restauració antiguitats

  Conservació d'antiguitats

  Pintures (murals, sobre tela, fusta, metalls o altres suports), escultura (ja siguin de fusta, pedra o metall), objectes antics (eines dels avis o estris del camp)… Tot això i més restaurem a ICRA Art. Si tens algun objecte que vols restaurar, demana pressupost sense compromís!

 • Restauració de llibres

  Conservació de document gràfic

  A ICRA Art tractem una gran varietat de documents: llibres antics, pergamins, opuscles religiosos, cartes i diaris, partides de naixement, etc. Aturem les infeccions per fongs i recuperem els originals sempre tenint en compte la fragilitat i delicadesa única de cada document.

 • Restauració arqueològica

  Especialistes en restauració arqueològica

  La nostra formació està centrada especialment sobre qualsevol material extret d’un jaciment arqueològic, tant si és orgànic (os, ivori, fusta…) com inorgànic (fòssils, pedra, ceràmica, vidre, metalls…). Intervenim tan in situ com desplaçant les peces al nostre taller.

 • Conservació preventiva

  Conservar abans de restaurar

  Una restauració, encara que sigui acurada i reversible, és una intervenció directa sobre el patrimoni. Amb la conservació preventiva, en canvi, es protegeix sense treballar-hi directament a sobre. A ICRA sabem que Conservar és una obligació. Restaurar és una opció.

 • Ecològics medi ambient

  Ús de productes reversibles

  Tots els productes i materials que utilitzem es poden retirar per tal de facilitar noves investigacions o futures restauracions sobre el patrimoni. També utilitzem productes ecològics i, en cas de no ser possible, eliminem correctament els residus sense perjudicar el medi ambient.

 • Restauracio conservació

  Respecte per la història de cada peça

  Cada peça, objecte o monument és únic. I com a tal, fugim de les falsificacions i intervenim les obres respectant els canvis no perjudicials que han patit al llarg del temps: la seva pròpia història.

Preguntes freqüents - Particulars

 • Quan val restaurar un objecte?
  Depèn. A ICRA Art calculem el preu d’una intervenció en funció de la complexitat de cada treball, del nivell de deteriorament de la peça, de la seva fragilitat, de les tècniques i productes que se-l’hi hauran d’aplicar… Sempre fem un pressupost després d’haver vist la peça original (no fotografies), així minimitzem el risc de passar per alt detalls que no es poden apreciar en fotos i que farien variar el preu del pressupost.
 • Restaureu objectes dels meus àvis?
  Sí. Hem restaurat des d’escultures (religioses, profanes, en diferents materials…) fins a llibres, passant per cartes, diaris, quadres, eines del camp i fins i tot rosaris!
 • Restaureu mobles?
  Sí. Nosaltres preferim conservar l’aspecte original d’un moble (retornant-li l’antic esplendor que tenia mitjançant petites intervencions), que no pas rehabilitar-lo (decapar-lo completament i repintar-lo tot de nou). Cal tenir en compte que cada peça és única i, si es rehabilita, pot patir canvis que eliminin la pròpia història de l’objecte.
 • Quant tardeu a restaurar un objecte?
  Sempre dependrà de la complexitat de cada intervenció. Un element de mida petita-mitjana amb un estat de conservació regular solem tardar entre 2 setmanes i 1 mes.

Preguntes freqüents - Museus i Institucions

 • Com ho hem de fer perquè tracteu les nostres peces?
  Primer de tot necessitem que ens passeu la informació bàsica dels objectes a tractar per estar segures de que tenim el material i la infraestructura adequats per intervenir-los. Llavors, si diagnostiquem que necessiten un tractament i es troben en prou bon estat per ser desplaçats, els portem al nostre taller i allà s’inicia el procés sobre les peces.
 • Us podeu desplaçar al nostre museu o jaciment per restaurar?
  Sí. Primer demanem que se’ns passi informació sobre el patrimoni que cal intervenir i avaluem si és millor treballar-lo in situ o al nostre taller. Quan l’element es tracta d’un jaciment sencer, d’una peça molt dèbil o deteriorada, un objecte únic o d’un fòssil director (entre d’altres) el tractem sempre al lloc on es troba.
 • Quins tipus de restauracions realitzeu?
  A ICRA Art som partidàries d’intervenir el mínim possible sobre la peça original, i molt contràries a realitzar falsos històrics o restauracions il·lusionistes quan es tracta d’objectes arqueològics. Per això sempre intentem diferenciar, encara que sigui poc, les parts restaurades de les originals. Per aconseguir-ho utilitzem diferents sistemes: puntillisme, tratteggio, tintes planes de diferents tons, sel·lecció i abstracció cromàtica, volums més baixos que l’original, materials diferents per reintegrar volums, etc.
 • Feu conservació preventiva?
  Sí. Fem seguiment i control de condicions ambientals, elaborem plans de conservació preventiva per museus, sales d’exposicions i dipòsits, fem assessorament per transport d’obres d’art, i tot el patrimoni restaurat per nosaltres s’entrega amb pautes de conservació preventiva.
 • Realitzeu manteniments?
  Sí. En funció de cada element patrimonial s’estableix un manteniment periòdic que habitualment va des de setmanal fins a anual. La periodicitat dels manteniments variarà en funció de múltiples variables com l’estat de degradació, si es troba a l’interior, a l’exterior o a la intempèrie, si és enfocat per llum directe, si ha de ser manipulat sovint…